Merel en Wessel maken een podcast waarin we samen met gasten een maatschappelijk relevant thema bespreken aan de hand van een cultureel object naar keuze. Via deze tekst, film, muziek of ander element van cultuur proberen we het thema beter te begrijpen vanuit ieders eigen achtergrond en expertise.
We proosten op gezondheid, willen een gezonde geest in een gezond lichaam en velen vinden het belangrijkste “als we maar gezond zijn.” Gezond zijn heeft veel waarde zowel het individu als de maatschappij. De vraag is: wat betekent gezondheid precies? Is iemand gezond bij afwezigheid van ziekte, bij een optimale fitheid, bij een stralend en mooi lichaam? Wie mag er bepalen of iemand gezond is?
Te gast deze keer is Glyn, classicus werkende aan een proefschrift over de cultuurgeschiedenis van de huid.
Glyns object (en verwijzingen):
- Jean-Louis-Marc Alibert – Arbre des Dermatoses (https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=arbre+des+dermatoses&title=Special%3ASearch&go=Go&ns0=1&ns6=1&ns12=1&ns14=1&ns100=1&ns106=1#/media/File:J._L._M._Alibert,_Clinique_de_l’Hopital._Wellcome_L0020959.jpg)
Verwijzingen:
- Steven Connor – The Book of Skin (2005)
- De Griekse teksten en vertalingen uit de LOEB reeks van alle traktaten uit het Hippocratisch Corpus zijn te vinden op deze site: https://www.loebclassics.com/
- Een goede inleiding op het Corpus is: The ‘Hippocratic’ Corpus – Elizabeth M. Craik (2015)
- Website van het anatomisch museum in Nijmegen: https://www.radboudumc.nl/afdelingen/anatomie/museum-voor-anatomie-en-pathologie
- Helen King – Hippocrates’ Woman: Reading the Female Body in Ancient Greece (1998)
- Voor cardiologie voor vrouwen aan de RU, zie bv: https://www.radboudumc.nl/nieuws/2019/boek-hart-voor-vrouwen-cardioloog-angela-maas
- Over de verwarring van overgangsklachten: https://www.volkskrant.nl/economie/burn-out-depressie-het-zou-ook-weleens-de-overgang-kunnen-zijn~b420ac22/
- Er is heel veel geschreven over hoe bepaalde culturele bias wordt voortgezet in geneeskunde en wetenschappelijke ideeën over het lichaam. Het werk van Donna Haraway is hier heel relevant, bijvoorbeeld.
- Nederlandse vertaling van Artemidorus: Droomboek – Artemidoros van Daldis, vertaald door Simone Mooij-Valk (2014)
Merels objecten:
- Orthorexia: https://voedingscentrum.nl/encyclopedie/orthorexia.aspx
- Fitgirls.nl en fitgirl.nl
- De herontdekking van het lichaam – Bregje Hofstede (2016)
- Mindgym, sportschool voor je geest – Wouter de Jong (2018)
- Ikigai, de Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven – Francesco Miralles en Hector Garcia (2016)
- De hashtags #selfcare (20.9 miljoen berichten!) en #selfhelp (2.2 miljoen) op Instagram, waaronder het bericht “7 great habits of successful people”
Wessels object
- Deus Ex: Human Revolution. Gemaakt door Eidos Montreal en gepubliceerd door Square Enix in 2011. Script en regie: Mary DeMarle.
Spotify:
YouTube: https://youtu.be/Hz-UdSOBSXo
Soundcloud: https://soundcloud.com/herwaarns/het-gezonde-lichaam
Podcast: Play in new window | Download