Categories
Podcast

Herwaarns Podcast 04 – De Vrouwelijke Held

Merel en Wessel maken een podcast waarin we samen met gasten een maatschappelijk relevant thema bespreken aan de hand van een cultureel object naar keuze. Via deze tekst, film, muziek of ander element van cultuur proberen we het thema beter te begrijpen vanuit ieders eigen achtergrond en expertise.

In aflevering vier praten we over de vrouwelijke held. In veel media worden vrouwelijke helden opgeworpen als reactie op de traditionele mannelijke helden. Het is een kwestie van vertegenwoordiging en van het hervertellen van vastgekoekte verwachtingspatronen, zowel kunstzinnig als politiek als ironisch.

Natuurlijk zijn vrouwelijke karakters al lang heldhaftig, maar het lijkt inmiddels een expliciet doel om de heldenstatus aan vrouwen toe te wijzen, zoals de aankondiging van een vrouwelijke James Bond, het vieren van de successen van vrouwelijke superhelden als Ms. Marvel en Wonder Woman tot het hervertellen van verhalen vanuit vrouwelijk perspectief.

In deze podcast discussiëren we over wat de vrouwelijke held succesvol maakt, hoe ze verschilt van een mannelijke held en of een “strong female lead” een belangrijke feministische rol heeft of gewoon slim marktdenken is.

Te gast zijn Lieke, mediëvist en promovendus aan de universiteit Leiden, en Sjoerd, neerlandicus.

Herwaarns Podcast 04 – De Vrouwelijke Held

Ook te beluisteren op SoundCloud en YouTube.

Nieuwsgierig naar de volgende afleveringen? Wil je wellicht een keer meedoen? Meer informatie vind je bij Herwaarns Podcast – Planning en Uitleg.

Meer afleveringen: podcast overzicht.

Verwijzingen

Culturele objecten:

  • J. R. R. Tolkien – The Lord of the Rings. (Deze scène specifiek: https://youtu.be/dQ_-rmuPZC4)
  • Jeanne d’Arc
    • Friedrich Schiller, Die Jungfrau von Orleans
    • Theu Boermans versie van Schillers stuk
    • Bruno Dumont – Jeannette, l’enfance de Jeanne d’Arc
  • Philip Pullman – His Dark Materials trilogie         
  • Lena Dunham – Girls

Overig:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.